Nettiarkkitehtuuri – Miten netin pelisivustot kehittyvät

Internetin maailman on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana niin hurjasti, että nettisivujen suunnittelu, mallintaminen ja lanseeraaminen on jo lähes arkkitehtuuria. Ns. nettiarkkitehtuuria voidaan havaita parhaiten nopeasti muuttuvien ja kehittyvien alojen sivuilla ja eritoten nettisivujen mainonnassa.

Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi uutissivut ja pelisivut. Esimerkiksi peliala ja nettivedonlyönti ovat hyvin nopeasti kehittyviä aloja ja näiden sivujen suunnittelusta ja ”arkkitehtuurista” voi havaita monia samanlaisuuksia, mutta myös eroja. Urheiluvedonlyönti kasvaa netissä hurjaa vauhtia ja uusia sivuja tulee markkinoille jatkuvasti. Sivujen suunnittelu ja rakentaminen on tarkempaa kuin koskaan, sillä bisnes on kovaa ja uuden sivuston tulee aina erottua vanhoista positiivisesti päästäkseen käsiksi asiakkaisiin. Katso uudet vedonlyöntisivut vuodelle 2017, jotka ovat kiinnittäneet huomioita sivunsa rakenteeseen.

blueprint-964630_960_720

Tarkastellessa sivujen ulkoasuja voidaan havaita monia samanlaisuuksia käyttöliittymissä. Tietyt sivut toimivat samalla käyttöliittymällä, jolloin kohdevalikot, rekisteröityminen ynnä muu löytyvät ruudulta täysin samalta paikkaa. Ulkoasu voi muuten olla esimerkiksi väritykseltään, kuvioinniltaan ja sisällöltään hieman eri, mutta raamit ovat samat samaa käyttöliittymää käyttävillä.

Nykyaikana ison muutoksen nettiarkkitehtuuriin on saanut mobiililaitteet. Niin vedonlyöntisivut kuin muutkin joutuvat pähkäilemään sivun suunnittelussa myös mobiilikäyttöä. Internetin käyttö mobiililaitteilla on mennyt varmasti jo ohi normaalista tietokonesurffailusta ja täten web designereilla riittää hommia sen puolen suunnittelussa.

Myös vedonlyöntisivut pähkäilevät saman asian kanssa ja markkinoille tuleekin entistä enemmän mobiiliin painottuvia ja optimoituja sivuja. Tietyt käyttöliittymät ovat optimoitu älypuhelimen ja tabletin kokoisille ruuduille. Pelaaminen ja kohteiden selailu on tehty käyttöliittymissä mahdollisimman helpoksi pelaajan kannalta. Mobiilivedonlyönti onkin todella suosittua nykypäivänä, sillä ”nettiarkkitehtuuri” on tehnyt sivuista niin hyviä käytettävyydeltään.

On mielenkiintoista seurata kuinka sivujen suunnittelu ja rakentaminen kehittyy ja minkälaisia vakioratkaisuja sille sektorille kehittyy minkäkin alan sivujen kohdalla.