Maailman antiikin ajalta peräisin olevat arkkitehtoniset ihmeet

Taustaa

Lähes kaikki ovat varmastikin kuulleet puhuttavan maailman seitsemästä ihmeestä, mutta kaikki eivät varmastikaan ole tulleet ajatelleeksi, että näistä maailman seitsemästä ihmeestä voisi puhua myös maailman arkkitehtonisina ihmeinä, ovathan kaikki listalle päässeet ”ihmeet” joko rakennuksia tai monumentteja. Lista syntyi 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua ja kaikki sen sisältämät monumentit sekä rakennukset ovat peräisin antiikin ajalta. Luetteloon ovat päässeet seuraavat kohteet: Artemiin temppeli, Babylonin riippuvat puutarhat, Faroksen majakka, Gizan suuri pyramidi, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Olympiassa sijaitseva Zeuksen kuvapatsas. Numeroa seitsemän on usein pidetty maagisena ja sillä on ollut merkitystä myös uskonnollisessa mielessä, mistä syystä monet luettelot sisältävät juurikin seitsemän kohdetta.

Näiden maailman seitsemän ihmeen innoittamina on tehty myös uudempia luetteloita maailman arkkitehtonisista ihmeistä. Tällaisille listoille ovat päässeet esimerkiksi Taj Mahal, Machu Picchu ja Kiinan muuri.

Artemiin temppeli

Artemiin temppeli sijaitsi nykyisen Turkin alueella ja se oli temppeli, joka oli omistettu Artemii-nimiselle jum968px-Artemis_Temple_Pan_2_touchedalattarelle. Temppelin katto oli rakennettu marmorista ja sitä kannattelivat lukuisat korkeat pylväät, jotka oli koristeltu erilaisin veistoksin.

Babylonin riippuvat puutarhat

Babylonin kuningas rakensi Babylonin riippuvat puutarhat vaimonsa iloksi. Puutarhoista tuli mieleen vuoristomaisema, koska ne oli rakennettu pengerretyiksi. Ei kuitenkaan ole täysin varmaa, että puutarhat ovat oikeasti olleet olemassa.

Faroksen majakka

Majakka sijaitsi Aleksandrian edustalla ja se oli rakennettu marmorista ollen aikansa korkeimpia rakennuksia. Faroksen majakan kohtaloksi koitui maanjäristys.

Gizan suuri pyramidi

Gizan suurta pyramidia kutsutaan myös Kheopsin pyramidiksi ja se toimi Khufun-nimisen faaraon hautamuistomerkkinä. Pyramidi on säilynyt näihin päiviin asti ja on itseasiassa maailman seitsemästä ihmeestä ainoa, joka on tähän pystynyt.

Halikarnassoksen mausoleumi

Mausoleumi oli korkea marmorista rakennettu hautakammio, joka sijaitsi nykyisen Turkin alueella. Halikarnassoksen mausoleumi valitettavasti hävisi kokonaan, koska johanniitat rakensivat sen raunioiden kivistä itselleen linnakkeen.

Rodoksen kolossi

Rodoksen kolossi oli korkea pronssipatsas, joka esitti Heliosta, auringonjumalaa. Valitettavasti patsaan tuhoksi koitui maanjäristys.

Zeuksen Olympiassa sijaitseva kuvapatsas

Zeuksen näyttävä 12-metrinen norsunluusta valmistettu kuvapatsas sijaitsi Olympiassa. Ateenalainen kuvanveistäjä oli valmistanut patsaan, mutta se ei ole valitettavasti säilynyt nykypäiviin asti.