Lasten oma arkkitehtikoulu

Opetusta ja työpajoja lapsille

Pääkaupunkiseudulla lapsilla on mahdollisuus osallistua arkkitehtuuriopetukseen, joka on räätälöity ikätasoiseksi ja lasta kiinnostavaksi. Arkkitehtuurikoulu järjestää lapsille erilaisia työpajoja, synttärityöpajoja, virkistyspäiviä, opetusta sekä leirejä.

Opetus sisältää erilaisten ja erikokoisten rakennelmien tekemistä erilaisista materiaaleista. Lapset opettelevat rakentamaan pienoismalleja, suunnittelemaan sekä piirtämään. Rakenteiden, mittakaavojen, muotojen, värien sekä valon ja varjon tutkiminen on oleellinen osa opetusta. Näiden lisäksi lasten kanssa tehdään erilaisia tutustumiskäyntejä mielenkiintoisiin rakennuksiin sekä näyttelyihin. Toiminnassa painotetaan lasten aktiivista osallistumista ja asioiden kokeilemista itse. Kolmiulotteisten rakennusten rakentelu auttaa parantamaan lasten avaruudellista hahmotuskykyä. Onnistumisen elämyksiä korostetaan eikä niinkään itse tuotosta.

Synttärityöpajat on mukava tapa viettää lapsen syntymäpäiviä. Samalla paja on kiva tapa opetella arkkitehtuurin alkeita, koska synttärityöpajan aikana lapset pääsevät rakentamaan kokonaisia khelsinki-889859_960_720aupunkeja tai rakennuksia joko karkeista tai muista syötävistä herkuista tai Lego-palikoista. Syötävät rakennelmat sekä niiden rakentaminen kiinnostavat lasta ja ehkä paras kohta on se, kun itsetehdyt rakennelmat saa lopulta syödä. Tällainen arkkitehtuuri on makeaa monin eri tavoin. Vanhemmille synttärityöpajat tarjoavat näppärän tavan ulkoistaa lasten syntymäpäivät, jolloin moni käytännön asia helpottuu.

Työpajoissa rakennellaan erilaisia rakennuksia erilaisista materiaaleista ja lapset oppivat samalla esimerkiksi kädentaitoja ja avaruudellista hahmottamista. Iglun rakentaminen sokeripaloista on hyvä esimerkki siitä, mitä työpajoissa lasten kanssa tehdään; rakentamisen lisäksi lapset tutustuvat samalla eskimoiden tapaan elää ja asua eli tehtävä opettaa lapsille myös paljon muutakin kuin ainoastaan rakennusten suunnittelua ja rakentelua.

Virkistyspäivät

Virkistyspäiviä on valittavana useita, jotka vaihtelevat hieman vuodenaikojen mukaan, mutta joita kaikkia yhdistää rakentelu. Majapäivää vietetään luonnon keskellä ja päivän aikana rakennetaan erityylisiä majoja tutustuen niiden rakenteeseen. Olosuhteet ovat optimaaliset ryhmän väliselle yhteistyölle sekä jutustelulle. Virkistyspäivä on koettu erittäin ryhmäyttävänä kokemuksena ja se voi tuntua jopa aivan paluulta omaan lapsuuteen, jolloin moni on varmastikin rakennellut majoja. Rakentelun ohessa osallistujilla on mahdollisuus nauttia erilaisia herkkuja, jotka auttavat tekemään päivästä aivan erityisen.

Muut virkistyspäivät liittyvät legoilla rakenteluun ja sisältävät myös ryhmätyötä. Legot ovat hyvä ja kaikille tuttu rakennusmateriaali, joista voi loihtia hienoja rakennelmia tai jopa kokonaisia kaupunkeja. Virkistyspäivät sopivat monenlaisille työyhteisöille ja voivat auttaa ryhmähengen löytymisessä.