Eiffel-torni teki arkkitehdistään kuuluisan

Eiffel-tornin juhlavuosi

Torni valmistui ja avattiin yleisölle vuonna 1889, joten torni vietti 125-vuotissyntymäpäiväänsä muutama vuosi sitten. Eiffel-torni rakennettiin suurtapahtumaa varten – kyseinen suurtapahtuma oli Pariisin maailmannäyttely. Omana aikanaan näin suuri ja erikoinen rakennus oli sensaatio. Rakennustyöt kestivät kaksi vuotta ja niihin osallistuneiden nimet löytyvät tornin kylkeen ikuistettuina – yhteensä kyljestä löytyy 72 nimeä.

Eiffel-torni nosti arkkitehtinsä nimen kuuluisuuteen

Rakennus sai nimensä sen rakennustöistä vastanneelta insinööriltä. Voidaankin sanoa, että torni nosti kyseisen insinöörin kuuluisuuteen – onhan Eiffel-torni vielä nykypäivänäkin yksi tunnetueiffel-tower-975004_960_720immista maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista. En tiedä, arvasiko kyseinen insinööri, että hänen nimensä olisi miljoonien ihmisten huulilla vielä nykypäivänäkin. Moni nykyajan arkkitehti toivoo varmasti samaa, vaikkakin tuntuu, että Eiffel-tornin kaltaisen oman aikansa sensaation suunnittelu on nykypäivänä ehkä vieläkin haastavampaa kuin Eiffel-tornin rakentamisvuonna, koska nykyään rakennetaan toinen toistaan korkeampia ja näyttävämpiä rakennuksia ympäri maailman.

Kunniapaikalla maailman korkeimpana rakennuksena 40 vuotta

Jos Eiffel-tornin antennit lasketaan mukaan tornin korkeuteen, on sen korkeus huimat 324 metriä ja torni olikin korkein rakennus maailmassa ennen kuin New Yorkin Chrysler Building valmistui vuonna 1930. Halutessasi kivuta tornin huipulle asti jalan, joudut kapuamaan 1665 porrasta, mutta ylhäällä tornin huipulla sinut palkitaan upeilla näkymillä. Rautarouva sai siis kunnian olla maailman korkein rakennus yli 40 vuoden ajan. Nykyisin maailman korkein rakennus löytyy Dubaista.

Onko Eiffel-torni arkkitehtoninen ihme?

Omana aikanaan Eiffel-torni oli varmastikin sensaatiomainen ja ennenkokematon rakennus, joka rakennettiin kuitenkin alunperin väliaikaiseksi rakennukseksi, mikä tuntuu nykyään käsittämättömältä sitä taustaa vasten, että tornista on muodostunut Pariisin ja kenties koko Ranskan symboli ja että se on yksi suosituimmista turistikohteista. Onneksi purkamissuunnitelmista kuitenkin luovuttiin, jotta Pariisi sai pitää torninsa, jonka nykyisin tuntevat lähes kaikki ympäri maailman ja joka on innoittanut niin taiteilijoita kuin rakastavaisiakin.

Rakennus, joka on innoittanut ihmisiä niin hyvässä kuin pahassakin, on ihme ainakin siinä mielessä, että se on kiehtonut ihmisiä vuosikymmenestä toiseen menettämättä viehätysvoimaansa. Vaikka nykyään on olemassa Eiffel-tornia korkeampiakin rakennuksia, eivät turistit tästä huolimatta ole hylänneet rautarouvaansa.